#PrayForNice

Detta inlägg skrev jag på min ”spontanblogg” i går, en blogg där jag snabbt och helt okritiskt krafsar ner tankar om de mest skilda ämnen direkt ur huvudet och/eller hjärtat. Kände att jag ville dela den här med.

”Vaknade i morse till den fruktansvärda nyheten om dådet i Nice…ladda ned (4)

Frankrike igen, och under firandet av sin nationaldag, för frihet, jämlikhet och broderskap….vad har detta land någonsin gjort för att förtjäna dessa terrorattacker mot sina civila medborgare, oskyldiga män, kvinnor och barn?

Vi vet ännu inte med all säkerhet att det var en terrorattack, men tillvägagångsättet gör att man är ganska säkra att det rör sig om det. Nu höjs åter röster om intensifiering av kampen mot terrorn.

Storskalig terrorbekämpning i all ära, men det är människor bakom vapnen, i förarsätena och med bombbälten runt midjan som utför dessa dåd utan samvete eller normala mänskliga spärrar. Det är den indoktrinering de utsatts för, religiös, politisk, ideologisk eller annan, som får dem att utföra dem. Och det finns alltid en ledargestalt i bakgrunden, någon som är karismatisk och retoriskt skicklig. Men det räcker inte med att hugga huvudet av ormen, det står alltid nya ledaraspiranter på tur, makthungriga och redo att hjärntvätta och utnyttja sina medmänniskor i sin avguds namn.

Det finns ett sökande väsen inom oss människor, något skört och bräckligt som med ”rätt” stimulans kan förvandlas till hat och extremism. Vissa människor har närmare till det än andra. För att bekämpa dessa brott måste vi nog först och främst se människan bakom handlingen, vad är det som driver eller lockar dem rakt i armarna på terrorörelser som t.ex. Daesh, vad söker de?

Funderingarna är många en dag som denna, men mest går tankarna till alla de som mist sina liv, och till de anhöriga som får leva kvar med sorgen, saknaden och alla frågor…..Varför?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s