Rasist eller Egoist..?

Det har blivit alldeles för vanligt och lätt att kalla någon rasist. Ni som läst den här bloggen ett tag vet nog att jag inte är något stort fan av SD, tvärtom, men även om deras politik baseras på en rasistisk ideologi, är inte alla av deras anhängare uttalade rasister.

Jag hävdar inte att det är så, utan det är min uppfattning efter att bl.a. ha tagit del av oberoende undersökningar om vilka som röstar på partiet och varför, Har också egna erfarenheter av människor i min bekantskapskrets som villigt berättat varför de sympatiserar med SD.

Det verkar som det finns en utbredd rädsla, företrädesvis hos de som av olika anledningar uppbär någon typ av bidrag för sin försörjning, och speciellt de som haft denna livssituation under en längre tidsperiod, för att flykting- och invandringssituationen kommer att innebära att de nyanlända ”tar” deras bidrag och de eventuella jobb som dyker upp. Kategorin innehåller också människor med lägre utbildning och som därmed har svårare att konkurrera om jobben.

Det som SD refererar till som ”massinvandringen” ger alltså sken av en massiv konkurrenssituation både om bidragen och jobben och används framgångsrikt som skrämselpropaganda.

Man kan tycka att detta är ett egoistiskt tankesätt, men man kan ändå på något plan förstå oron i de fall där den bidragstagande är fullt berättigad till stöd och har gjort allt för att få ett jobb eller för att kunna bli anställningsbar. Men det finns tyvärr de som också gör allt för att slippa bidra till samhället men som ändå anser sig  fullt berättigade till ekonomiskt stöd från detsamma, och det är bland dessa som det gapas mest och högst mot ”massinvandringen”.

Jag vet inte hur ni tänker, men det irriterar mig enormt att folk som inte ids eller vill jobba hatar, skriker och gapar om orättvisan i att flyktingar ”får allt de vill ha” när de själva knappt har råd med fredagsfyllan…

Jag undviker i det längsta att kalla någon för rasist, särskilt när det rätta epitetet hellre borde vara ”snyltande egoist”. Ordet rasist är laddat med så mycket mer och bör inte användas som ett normalt skällsord eller i onödan, för då riskerar det att förlora sin betydelse..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s