Feminister förenen eder

I begynnelsen var feminismen en ganska rak och enkel filosofi, men politiserades mer och mer under 1900-talet och under den andra vågen efter 1960-talet handlade kampen mestadels om social och ekonomisk jämlikhet, om den sexuella revolutionen och rätten till abort.

Feminism har alltid funnits i många olika skepnader, det finns en uppsjö olika inriktningar och det råder en ibland otäck typ av konkurrens mellan vissa av dem.

Jag börjar bli en aning frustrerad över de drev och mobbingfasoner man ibland upplever på sociala medier bland en del feministiska grupperingar som inte tolererar andra synpunkter och infallsvinklar än sina egna….

Du kan idag inte säga att du är feminist om du inte kan backa upp detta påstående med en godkänd definition. Du kan inte sympatisera med delar ur olika inriktningar men tycka vissa delar är tveksamma, även om utgångspunkten för samtliga inriktningar är densamma. Du bör också helst ha ett fullgott vokabulär som omfattar de uttryck som används flitigt i debatten om du ska ge dig in i den, annars blir du kallad amatör eller fejkfeminist.

Lyckligtvis är det inte ett så utbrett problem, men att det överhuvudtaget existerar är problematiskt. En gemensam kamp bör vara just det för att lyckas. Splittring göder bara motståndet och fastställer deras argument om att ”kvinnor aldrig kan hålla sams”.

Kultur, socioekonomiska och andra omständigheter har utvecklat feminismen i olika riktningar, men man bör komma ihåg att den har samma ursprung i vilken form den än må förespråkas eller utövas. Alla som på något vis anser sig vara och stå för feminsmens grundfilosofi ska få göra detta utan att bli påhoppad av de som anser sig ingå i ”feminism-eliten”.

Feminism bör förena, inte konkurrera eller exkludera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s