Kompromiss, Kompass, Konfrontation

Något jag har tänkt på både när det gäller den politiska och allmänna samhällsdebatten, är avsaknaden och oviljan att förstå och ta in andras åsikter, erfarenheter och preferenser och låta det ingå i sin analys av diskussionsämnet ifråga. En annan sak är partipolitikens svajande ideologiska grundpelare och instabila inriktning, som i hög grad medverkar till den frustration som märks i det allmänna debatterandet.

Inom politiken blir avsaknaden av politisk kompass, de ständiga omsvängningarna i sakfrågor och interna strider allt tydligare hos de flesta partier. Det blir ju lätt så när  förtroendet och väljarunderlaget glesnar eller när man anser sig tvungen att förhålla sig till ett parti som man samtidigt inte vill ha med att göra. Raka och tydliga besked är idag ännu mer sällsynta än de någonsin varit.

Frustrationen hos allmänheten märks i det ökade politikerföraktet. Man ser och hör den bland människor i sin omgivning, och oavsett om det handlar om lokala frågor, brännande samhällsfrågor som invandring, brottslighet, tiggeri eller välfärdsfrågor som skola, sjuk- och äldrevård så verkar åsikterna vara orubbliga åt ena eller andra hållet. Det finns inga marginaler för att påverka någons åsikter oavsett fakta eller bevisföring. Det hatas, hotas och drevas på sociala medier mot alla med avvikande åsikter. Faktaresistens och avsaknaden av källkritik är påtaglig och det går sällan att föra en vettig diskussion.

ladda-ned

Det märks också en avsaknad av empati och förståelse för allt utom det som handlar om ens egna omedelbara situation. Det är lätt att skylla på andra i alla lägen och samtidigt kräva att andra gör något åt problemen.

Det är mycket ”jag”, ”mitt”och ”oss” och nästan aldrig ”vi”, ”vårt” och ”tillsammans”. Prioritering av det egna och oviljan att förstå andras utgångspunkt har skapat en vi-och-dem syn, ett av populisterna upptrappat konfrontationstillstånd istället för produktiv kompromissvilja.

Jag undrar bara vad och hur mycket som kunde åstadkommas om vi la partifärger, egon, rädsla och prestige åt sidan och verkligen gjorde ett försök att samarbeta, kompromissa och komma överens.

Mvh / Naiv Gräsrot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s