Apropå ursprung

Etnicitet har tydligen hamnat så i fokus hos en del människor att dessa på allvar hakar upp sig på hur många spaltmeter som ägnas i media åt en inhemsk mördare i jämförelse med en utrikesfödd sådan. Man kan inte tänka sig att själva brottet eller historien kring detta kan värderas olika med hänsyn till allmänintresse eller andra parametrar, och därför påverka media att värdera och prioritera en händelse utan någon särskild hänsyn till förövarens etnicitet.press

En mördare är en mördare oavsett ursprung och det är själva brottet vi i första hand bör uppröras över, inte vem som utför det.

Man kan däremot diskutera de underliggande faktorerna utifrån en etnisk synvinkel, särskilt med tanke på det inflöde av olika nationaliteter och kulturer som följer av flyktingsituationen. Men detta har visat sig vara svårt då tendensen att generalisera alltid är närvarande.

Jag kan inte minnas att denna företeelse på väldigt länge varit så framträdande som det är just nu, och det beror främst på det främlingsfientliga samhällsklimat som växt fram i och med att rasistiska och fascistiska rörelser och politiska partier tillåtits föra fram sina ideologier relativt fritt. Populism och skrämselpropaganda har fått fäste och i allas vår försiktighet och flathet har dessa krafter, sakta men säkert, fått normaliserats. Orden demokrati och yttrandefrihet har blivit till slagträn och effektiva verktyg för de som spyr ut dessa odemokratiska och osolidariska budskap.

Vi har sedan urminnes tider kletat etiketter på människor utifrån fördomar om etnicitet, religion eller hudfärg. ”Romer är lata och tjuvaktiga”, ”judar är snåla och giriga”, ”afrikaner är vilda och obildbara” och ”finnar super hejdlöst och är våldsamma”. Man trodde ju att den här typen av förlegade generaliseringar utrotats vid det här laget, men tydligen är vi villiga att inte bara vidmakthålla vissa av de gamla fördomarna utan även skapa nya och lika förfärliga.

Jag menar att detta synsätt inte är värdigt ett humant och medvetet land som Sverige, speciellt inte i nödens år 2016….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s