Make people believe again..

USA har valt en ny president och världen häpnar och förundras. En fastighetsmogul, miljardär och dokusåpakändis som har fört den smutsigaste och mest hatfyllda valkampanj många skådat, ska ta befälet över världens mäktigaste demokrati. Donald Trump is in da White House..

Nu debatteras det frenetiskt om hur detta överhuvudtaget kunde ske. Många applåderar, de högerextrema och Europas ultrakonservativa och främlingsfientliga partier ser en ljus och framgångsrik framtid. Till och med terroristerna jublar. Det är nu viktigt för alla demokratiska länder att analysera det folkliga fenomen som visat sig vid både Brexit och det amerikanska presidentvalet och som dragit alla analytiker och experter ordentligt vid näsan. Det är nödvändigt för etablerade partier att inte falla i den populistiska fällan utan istället stärka sin ideologiska bas och presentera en slagkraftig och verkningsfull politik som gör snabb och synlig skillnad för majoriteten av väljarna.

Politikerna tjatar om framtidstro, men gör väldigt lite för att i praktiken konkretisera den. Det är mycket snack och lite verksta’ som man brukar säga. Populisterna är väldigt bra på att presentera förenklade lösningar på svåra samhällsproblem som är lätta för ”vanligt folk” att förstå, och det vinner de på utan att för den skull behöva uppvisa resultat. Peka på en orsak, t.ex. okontrollerad invandring, lova på heder och samvete att åtgärda detta,  d.v.s. bygga en mur, klart. Om det sedan verkligen utförs i praktiken spelar ingen roll, det ger de missnöjda framtidstro i alla fall, visserligen en falsk och kortsiktig sådan men det verkar ändå duga om man är tillräckligt desperat och trött på sin egen situation och elitens tomma löften.

Folk längtar efter att tro på en bättre framtid för dem själva igen, och våra politiker måste rannsaka sig själva och sin politik, återgå till sin ideologiska grundbas och utifrån denna ingjuta framtidstro genom både trovärdiga förslag som gör verklig skillnad….och framför allt se till att det blir väldigt mycket mera verkstad….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s