Frihet under ansvar

Jag blir så vansinnigt trött på de som missbrukar yttrandefriheten genom att använda den för att legitimera sin rätt att spy galla över sina medmänniskor. Skulle det mot förmodan vara av okunskap borde någon vänligen upplysa dem om att med frihet kommer alltid ansvar och förpliktelser, i detta fall t.ex. en lagstadgad skyldighet att inte förtala eller kränka någon p.g.a. kön, religion, etcinitet eller sexualitet.

Vad är det som orsakar detta utbredda behov att just förnedra, förtala och näthata andra människor? Vad utlöser impulsen att explodera i en kaskad av hot och okvädningsord över ovidkommande och värdsliga saker som utseende, klädsel, meningsskiljaktigheter eller förhastade uttalanden?

Vad är det som får dessa själar att lägga logik, sunt förnuft, eftertanke och empatisk förmåga helt åt sidan och istället ta fram det endimensionella, reflexartade, urtida, djuriska flockbeteendet?

Vilka är dessa rättrådighetens och expertisens riddare? De som vet bättre än alla andra, analyserar samhällets och världens tillstånd bättre än alla andra, men ihärdigt blundar för faktiska och bevisbara förhållanden och händelser som inte stämmer överens med den egna övertygelsen och världsbilden.

Vilka är dessa självutnämnda sanningssägare som tagit faktaresistensen till oanade nivåer? Som gödslar sociala medier med vinklade och direkt lögnaktiga artiklar från de s.k. alternativmedierna, vilka inte alltför sällan saknar både ansvarig utgivare och trovärdiga källor.

Vad pysslar de med om dagarna förutom att förpesta kommentarsfälten med sin ”yttrandefrihet”?

Mår de bra? Är de lyckliga?

Vad är det som får dem att tro att allt detta är okej?

Det är vad jag vill veta….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s