Deal?

Kan vi komma överens om att vi tycker olika? Att våra åsikter har sin grund i många olika saker, ålder, var vi bor, vad vi jobbar med om vi nu har ett jobb, uppväxt, utbildning, erfarenheter etc. etc.

Kan vi samsas om att diskutera eller avfärda andras åsikter på ett trevligt och sansat sätt, helst baserat på fakta, och utan att använda oss av personliga angrepp och ohyfsat språk? Det är okej att ha olika åsikter även om man tycker de är avskyvärda och helt uppåt väggarna.

Kan vi ingå ett avtal om att vara källkritiska, inte ryckas med av populistiska utspel, inte generalisera och att tänka ett varv extra innan vi kommenterar. Är min kommentar relevant? Är den sårande eller kränkande mot någon enskild eller grupp? Har jag torrt om fötterna, d.v.s. trovärdiga källor till det jag påstår?

Det här borde inte vara så svårt om man bara gör sitt bästa för att lägga band på sina känslor lite. Vi är känslostyrda varelser och känslor är bra, inlevelse och engagemang är toppen. Men för att kunna enas om att vara oeniga i en debatt och ändå försöka ta oss framåt behöver vi dämpa känslosvallet och låta förnuft och förening styra. Att komma överens via kompromisser är inget nederlag utan en seger för praktisk handling och utveckling.

Ska vi ta varandra i hand på det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s