Ordens makt

Det här med ords betydelse kan vara knepigt för att inte säga farligt i vissa avseenden. Vissa ord kan tolkas på olika sätt. Ta t.ex. ett ord som ”miljömedveten”, en del tolkar det som om personen helt enkelt är allmänt insatt i miljöfrågor och tycker dessa är viktiga, medan andra ser en sopsorterande, konsumtionssnål vegetarian med ekologiska grundprinciper. Dessa olika tolkningar har ingen större betydelse rent allmänt och kan i värsta fall endast orsaka en del missförstånd.

Det är då man börjar urholka ordens egentliga betydelse eller t.o.m. byta ut dem som det blir farligt.

Kalla mig gärna språkpolis eller ordfascist, men lika mycket som jag ogillar vedertagna men motsägelsefulla ord som ”jätteliten” eller ”skitgod”, ogillar jag när man missbrukar ett ord så pass att det förlorar sin grundläggande betydelse.

Ordet rasist har varit ett av de mest känsloladdade under en lång tid. Att säga att någon är rasist är allvarligt och anklagelsen bör vara väl underbyggd, ändå flyger anklagelserna vilt åt höger och vänster, ja mest åt höger då….men att urholka ett ords betydelse på detta sätt är bara en del av problematiken med laddade ord.

Ett riksdagsparti med rasistiska och nazistiska rötter blev, i samband med en moderat, utsträckt och makthungrig hand, plötsligt ett parti med ”auktoritära” rötter.

Det som händer när man försöker förmildra ordens betydelse är farligt. Ordet rasist nedgraderades först till ”främlingsfientlig”, och sedan, för att matcha debatten om rådande flyktingkris, till ”invandringskritisk”.

Man måste självklart kunna uttrycka en kritisk synpunkt om ett infekterat ämne utan att få ett ord som rasist omedelbart kastad i ansiktet och utan att kastaren reflekterat över om uttalandet överhuvudtaget bottnar i ett rasistisk synsätt. Man bör istället säga ifrån eller sakligt argumentera emot om nu så skulle vara fallet.

Konsten att konversera och debattera, verbalt och i skrift, med ord som har en vedertagen och solid betydelse håller på att solkas ner av de som bäst behöver den, som exempelvis politiker, journalister och samhällsdebattörer.

Uttryck med ett i grunden positiv mening, som t.ex. politiskt korrekt (PK), d.v.s. att undvika att särskilja någon utifrån kön, etnicitet, kultur, sexuell läggning, religion, ålder etc., används flitigt med nedsättande och negativ avsikt, samtidigt som nya ord, t.ex. godhetsapostel, konstrueras med samma intentioner.

Ord har betydelse, ord har makt och ska behandlas med varsamhet, särskilt av dem som gör sig ett yrke av att använda dem.

Orden och dess sanna betydelse är alldeles för viktiga för att missbrukas för eventuellt billiga populistiska poänger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s