Déjà vu

Visst är det problematiskt med en amerikansk president som attackerar press och media och anklagar dem för falska nyheter samtidigt som han själv har mycket svårt att hålla sig till sanningen. En president som sprider en hitte-på-nyhet om något oerhört som ”happened in Sweden last night” när absolutely nothing happened mer än vad som är normalt för en fredagkväll i februari.

Visst är det beklagligt att svenskar som titulerar sig ”Sverigevänner” gör sitt yttersta för att svartmåla fosterlandet och beskriva det som ett land invaderat av kriminella och våldtäktsbenägna immigranter och flyktingar. Och visst är det en aning ironiskt att detta anförs av ett riksdagsparti där åtminstone 5 % av de invalda är eller har varit föremål för diverse brottsutredningar.

Och visst förstår man den främlingsfientligt högerpopulistiska agendan bakom allt, åtminstone om man har den minsta gnutta logiskt tänkande.

Detta är ju illa, men ingen katastrof.

Katastrofen inträffar då vanligt hederligt folk börjar vackla under lögnerna och det populistiska bombardemanget. Jo, jag är medveten om att det har varit alltför många jämförelser med Nazi-Tyskland och 30-talet, men nazisternas svartmålande och separatistiska människosyn hade inte kunnat få fäste och verka, och slakten av miljontals människor hade inte kunnat ske utan vanligt hederligt folks tysta medgivande.

Det är samma separatism vi ser idag och det är samma populistiska strategi som pågår.

Ökad terrorism och vår tids största flyktingvåg har varit katalysatorer som utlöst rädsla och hat hos människor, men också gett högerextremism och rasism nytt syre.

Men vi ser också ett växande motstånd, inget är förlorat ännu. Majoriteten värnar om demokratin, humanismen, solidariteten och de mänskliga rättigheterna och denna majoritet får aldrig någonsin tystna igen…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s