Sanningens källa

Det har precis varit källkritikens dag och vi som är noga med att veta vad vi läser och även intresserade av varifrån eventuella fakta kommer, inser tyvärr att källkritik är bortkastat när det gäller en viss kategori av läsare.

De finns de som oavsett bevisliga fakta ändå har sina egna teorier och förklaringar till hur fakta, statistik och ögonvittnesskildringar manipulerats av ”PK-media” och ”etablissemanget”. De har redan sina egna sanningar fullständigt klara för sig och absolut inget kan rubba dem.

Det här är ju olidligt korkat och verklighetsfrånvänt kan man tycka, men samtidigt också en aning skrattretande eftersom de källor dessa människor använder och hänvisar till, d.v.s. ”alternativ-media”, befinner sig på en absolut elitnivå när det gäller manipulerade och vinklade sanningar. Exempel på detta har bevisats gång på gång, men då förstås av PK-media, så det räknas ju inte….

Det är lovande att skolorna uppmärksammat behovet av att diskutera källkritik, men min erfarenhet är att ungdomar faktiskt är väldigt mycket smartare vad gäller detta än en hel del vuxna. Kanske det beror på att de är uppväxta i en till stor del digital miljö och har vana att inhämta information via nätet. Men det kanske även till en viss del beror på att de inte hunnit bli lika bittra, frustrerade, rädda och hatfulla som många vuxna….

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s