Tillsammans

Drottninggatan, Stockholm 07/04/17  14:53

Ur en tragisk händelse har hoppet fötts om ett samhälle där vi uppskattar och är måna om varandra. Ett empatiskt, hjälpsamt, beslutsamt och snabbt agerande samhälle som ser bortom det som skiljer oss åt och omfamnar olikheterna istället för att vara rädda för dem. Som mitt i kaoset öppnar upp sina hem för främlingar, transporterar okända människor i skytteltrafik och erbjuder värme och trygghet enbart genom sin närvaro och vänlighet.

Imponeras av polis, sjukvård och alla inblandade myndigheter, men också av civilsamhället, organisationer och enskilda som snabbt och lugnt tog hand om rädda och förvirrade människor i en kaotisk situation.

Men det finns också saker att lära av detta. Information är mycket viktigt, och här har medierna ett stort ansvar. Även i ett snabbt och kaosartat händelseförlopp, måste man som etablerad nyhetskanal undvika rubriker som genererar klick men där den underliggande informationen innehåller obekräftade och, som det visat sig, felaktiga och falska uppgifter. Det orsakar bara mer rädsla och onödig förvirring.

Det man undrar lite över, men verkligen hoppas, är att den här känslan av samhörighet och gemenskap består. Att det inte blir ett kortlivat fenomen som ibland kan uppstå mitt i, och en kort tid runt en sådan här händelse, men sedan ebbar ut när allt återgått till det normala. Att känslan består är viktigare än någonsin nu när många onda krafter både utanför och i vårt samhälle vill splittra och vända människor mot varandra för deras egna syften.

Endast tillsammans kan vi stå emot dessa krafter.

Tillsammans vinner vi alltid…

Detta är mitt Sverige – #ThisIsMySweden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s