Demonstration & Konvention

Det har varit första maj, arbetarrörelsens högtidsdag. Det har demonstrerats och hållits tal överallt som brukligt är. Rätten till yttrandefrihet och att demonstrera den här dagen har sällan ifrågasatts så hårt som nu. I Falun tågade ca 600 medlemmar och sympatisörer till NMR, Nordiska motstånds-rörelsen, en uttryckligt nazistiskt organisation som nu även söker legitimitet genom partibildning. Nämnda organisation ska därför även delta under Almedalsveckan.

Den synbara rädslan hos arrangörer, myndigheter, riksdag och regering när det gäller att inta en skarpare hållning till yttrandefrihetsprincipen är för mig sorglig och ofattbar. Att man inte vågat dra en gräns skapar ständig debatt kring yttrandefriheten som i och med det blivit ett populärt skäl hos högerextremister att rättfärdiga sina rasistiska och hotfulla uttryckssätt.

Jag anser att det inte finns något att ifrågasätta eller ens diskutera eftersom vi förbundit oss att följa den s.k. Rasdiskrimineringskonventionen eller FN:s konvention om avskaffande av alla former av rasdiskriminering som trädde i kraft i Sverige 1972.

Anslutna nationer har förbundit sig att avskaffa rasdiskriminering, förbjuda diskriminerande praxis, göra det straffbart att sprida idéer grundade på teorier om rasöverlägsenhet och att förbjuda organisationer som verkar för rasism.

Mig veterligt är Sverige fortfarande förbundet att följa konventionen.

Hur svårt kan det va’?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s