Vi är Samhället

Nu börjar politikerveckorna stå som spön i backen och partiledarna har precis vässat sina argument till Almedalsveckan via Järva.

(M)-ledarens skarpa meddelande vid Järvaveckan till folket i förorterna: ”Ni som kör in bilar i butiker, inte låter dottern träffa sina kompisar eller skjuter på gatorna hör inte hemma i Sverige” kan man ju visserligen hålla med om. Men, tänker jag, är det inte just känslan av att inte höra hemma någonstans som är en av de främsta grunderna till både ungdomskriminalitet och radikalisering i de invandringstäta och socioekonomiskt utsatta områdena?

Vad eller vilka har då skapat detta utanförskap? Ett ord och begrepp som jag innerligt hatar därför att det används som någon sorts mantra och populistisk skogan av högern i allmänhet och moderaterna i synnerhet. Det är samhället som skapat utanförskapet, och samhället är vi, allihopa. Då är det också vi, samhället som måste se till att inkludera dessa människor alternativt ompröva vår generösa invandringspolitik. Simple as that. Jag tror ändå vi vill fortsätta att vara det solidariska samhälle och land vi är kända för, och då är det alltså inkluderingen vi måste jobba på.

Samtidigt som vi vill inkludera våra nya medborgare i samhället måste vi tyvärr sträva efter att hålla vissa grupper utanför. En aktuell och brännande fråga är hur vi ställer oss till de högerextrema organisationer som jobbar på att bli rumsrena samtidigt som de fortsätter med sina våldsamma och kriminella aktiviteter. T.e.x. har NMR- Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att medverka under Almedalsveckan vilket gjort att flera inbokade aktörer bojkottar evenemanget. Det debatteras vilt om hur det daltas med radikaliserade människor när det gäller Islamism och terrorism, men inte ett ord om daltandet med högerextremister.

Det är dags att ta tag i både den skenande brottsligheten de högerextrema krafter som vill sprida ut sig i samhället. Viktigt att både åtgärda de underliggande orsakerna och ta kontroll över de uttryck de orsakar.

Det är hög tid för oss alla som vill ha ett tryggt och inkluderande samhälle att börja utkräva ansvar och snabba åtgärder av våra politiker. De måste helt enkelt sätta ner foten ordentligt. Helst båda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s