Boktips

Nazibruden

av Jessica Devert

I tre år levde Anna-Lena Joners Larsson tillsammans med en av Sveriges mest kända nazister. Erik var sångare i ett av Europas största vit makt-band och Anna-Lena blev deras turnéledare. Sakta men säkert drogs hon allt längre in i en isolerad värld fylld av hat och ilska. Under sina spelningar runt om i Europa och USA hyllades det nordiska blonda paret av såväl Ku Klux Klan som andra rasistiska organisationer. Tills allting en dag rämnade.
I Nazibruden berättar Anna-Lena för Jessika Devert om sitt liv. Om åren som nazist, om kärleken till Erik och om den svåra vägen ut ur rörelsen tillbaka till ett normalt liv.


Barnet från ingenstansctqpz6mg2olk2v4xoyjj

av Kari Roswall och Naomi Linehan

Kari Rosvall var ett av de tiotusentals barn som avlades för att bli en del av Hitlers rena, ariska tyska rike. Hennes självbiografi Barnet från ingenstans, är skriven tillsammans med Naomi Linehan.


Främling, vad döljer du för mig? En bok om rasism 

av Marcus Priftis

Exemplifierar den välintegrerade och därmed osynliga vardagsrasismen. T.ex. hur det rasisitiska tänkandet genomsyrar aktuella debatter avseende händelser med anknytning till rasism och terrorism, men även avseende segregationen inom bostads- och arbetsmarknaden.


Det otäcka könet – en bok om manlighet

av Marcus Priftis

En humoristisk analys av manlighetens myter, mekanismer och motsättningar. En bok om framgång, oberoende och rädslan för att inte klara bögtestet. Om järnmän och mäns hjärnor, om manliga relationer och relativ manlighet.


Emerich är mitt namn

av Emerich Roth

Emerich Roth, född 1924 överlevde fem koncentrationsläger och vill med sin bok visa på den oerhörda styrka som människan besitter. Hur man kan resa sig ur den värsta förnedring, och att man ur de mest fruktansvärda situationer kan utveckla något positivt. Emerich Roth föreläser än idag på skolor runt om i Sverige och är aktiv inom projektet Exit som arbetar för att hjälpa undomar att lämna nationella rörelser.


Bröderna Göring – Hermann och hans antinazistiske bror Albert

av James Wyllie

Hermann Görings bror Albert var under hela kriget aktiv antinazist och räddade hundratals, kanske tusentals judar undan förintelsen. Nu kommer boken om de mycket olika bröderna Göring. Albert Göring förtjänar en plats i historien vid sidan om Raoul Wallenberg och Oskar Schindler. Detta är boken om ett av de märkligaste brödrapar historien känt.


Det kallas manshat

av Carin Holmberg

Carin Holmberg är sociolog med inriktning på frågor som rör maktrelationer mellan kvinnor och män. 1993 kom hennes avhandling »Det kallas kärlek«, om kvinnors underordning och mäns överordning bland unga jämställda par i Sverige. Hon är född 1959 och bosatt i Ösmo. Det kallas manshat är en rak och ilsken debattbok där hon visar på grundläggande ojämlikheter mellan könen med en rad exempel hämtade ur media.


Hatet – En bok om antifeminism

av Maria Sveland

En berättelse om ett Sverige i förändring där ett nytt debattklimat sakta har vuxit fram, och där det är alltmer legitimt att avsky feminismen och dess företrädare. Boken är en larmklocka och en uppmaning till alla som säger sig stödja idén om rättvisa och mänskliga rättigheter.

Maria Sveland debuterade 2007 med romanen Bitterfittan som blev en stor succé och har kallats en modern klassiker. Sedan dess har hon skrivit en rad böcker som satt spår i den svenska debatten. Utöver sitt författarskap är hon utbildad på Dramatiska institutets radiolinje och står bakom flera uppmärksammade och pris belönade program för Sveriges Radio och SVT.


Vi säger vad du tänker. Högerpopulismen i Europaboken

av Anna-Lena Lodelius

Boken ger en bred och initierad översikt över högerpopulismen i Europa. Helikopterperspektiv och samtidshistoria varvas med möten med väljare och lokalpolitiker, rapporter från partikonferenser och EU-korridorer. Bilden som framträder är ofta en annan än den vi är vana vid. Lodenius formulerar även nya strategier för hur partierna ska bemötas och hur deras politik effektivt kan motarbetas.


Älskade terrorist : 16 år med militanta islamisteralskade-terrorist-16-ar-med-militanta-islamister

av Anna Sundberg • Jesper Huor

Älskade terrorist är berättelsen om en ung kvinna från de välbärgade villakvarteren i Halmstad som går med i den internationella jihadrörelsen och stannar där i 16 år. Från slutna grupper i Sverige tar hon sig över Berlin till mujahedins hemliga träningsläger vid gränsen till Tjetjenien. Vid sin sida har hon sin man, idag efterlyst som global terrorist. I Damaskus grips Anna och hennes tre barn av diktatorn Bashar al-Assads säkerhetstjänst och fängslas.
Anna Sundbergs vittnesmål är unikt, också internationellt sett. Få män – och nästan inga kvinnor – har vågat eller kunnat berätta inifrån jihadismens vardag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s